Bones pràctiques al medi natural

Flecha
Icona ramats

Respecta els ramats i el bestiar

La ramaderia extensiva no només produeix aliments sans, locals i sostenibles, sinó que a més té un paper clau en el manteniment dels ecosistemes biodiversos. Alguns hàbitats, com els prats de dall, en depenen directament. L’increment de visitants als espais naturals, sovint amb gossos deslligats, pot generar molèsties al bestiar i als ramats i provocar danys i accidents.

Ramat amb pastor i gossos al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Problemes que pot ocasionar

Dur el gos deslligat és una de les majors problemàtiques a l’hora de visitar espais amb presència de bestiar. A més, alguns animals, com les ovelles, s’espanten fàcilment davant la presència de gossos i la fugida pot arribar a provocar la mort d’alguns animals i també d’altres accidents.

Els animals poden reaccionar de manera brusca davant certs comportaments nostres, com ara acostar-nos bruscament, intentar espantar-los o tocar-los, i això pot donar lloc a accidents i danys personals.

Bones pràctiques

En molts espais naturals, trobarem ramats durant la nostra visita. Gaudim de la muntanya respectant les activitats que s’hi duen a terme:

  • Duu els gossos lligats i evita acostar-te als animals, tant al bestiar com als gossos que el poden acompanyar.
  • No toquis els animals, ni tampoc les cries, les mares de ben segur que són a prop vigilant-les.
  • No donis menjar al bestiar.
  • Ignora els gossos de treball (ja siguin de protecció o d’atura), mantingues la distància, no t’hi acostis i segueix el teu camí amb una actitud tranquil·la.
  • Evita dur bosses a les mans, sovint els animals estan acostumats que el ramader hi porti la sal i poden reaccionar amb massa interès.