Preguntes freqüents

Flecha

Prèviament a la teva visita, pots buscar informació sobre els accessos, les activitats i els itineraris a la pàgina web de l’espai que vols visitar. Hi trobaràs també les dades de contacte i les adreces dels punts d’informació.

Molts espais naturals tenen punts d’informació per al visitant, on et podran dir quins són els millors itineraris i indrets per visitar i et donaran indicacions per poder gaudir al màxim d’una visita segura.

Podem arribar als espais naturals amb vehicle motoritzat (cotxes, motos o transport públic), però una vegada hi som, cal seguir les restriccions d’accés motoritzat i estacionar només a les zones d’aparcament habilitades per als visitants.

Alguns espais habiliten transport públic durant el període de vacances d’estiu o bé en caps de setmana i festius.  

Per saber-ne més 

 

A la pàgina web d’Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals trobaràs informació sobre itineraris accessibles per a persones amb mobilitat reduïda o amb deficiència visual, que faciliten la visita autònoma a l’usuari.

https://parcs.diba.cat/en/web/accessibilitat

 

Es pot consultar informació específica també a les pàgines web pròpies d’alguns parcs, com per exemple:

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/aiguestortes/gaudeix-del-parc/guia-de-visita/itineraris/

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/delta-ebre/viure-hi/millora-dinfraestructures/

 

També hi trobaràs informació sobre el material de préstec disponible per visitar la natura (handbikes, cadires tot terreny o terceres rodes) i els equipaments i centres d’interpretació adaptats, en els diferents espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals.

https://parcs.diba.cat/en/web/accessibilitat/materials 

Alguns espais naturals reben molta afluència de visites en alguns moments de l’any. La massificació comporta molts impactes negatius als espais. Per exemple, hi trobem més deixalles i contaminació, s’erosionen els camins i es destorba la fauna i la flora.

 

Per posar remei a aquesta situació i facilitar l’acollida dels visitants, alguns espais han limitat l’aforament i gestionen les visites amb un sistema de reserva prèvia.

 

Els ingressos pels aparcaments i les entrades permeten cobrir els costos dels dispositius d’acollida, les brigades de neteja, el manteniment dels equipaments i senyalització o els serveis de vigilància, que també vetllen perquè tinguis una bona experiència quan visites l’espai.

Els espais naturals es poden gaudir de moltes maneres: senderisme, escalada, observació de fauna i flora, rutes en bicicleta o activitats familiars, entre moltes d’altres! Informa’t de les recomanacions per a cada una de les activitats:

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/gaudeix-dels-parcs/que-shi-pot-fer/esports-a-la-natura/

https://parcs.diba.cat/faqs/activitats-parcs

A les fonts oficials de l’espai o als punts d’informació trobaràs quines activitats pots fer a cada lloc i època de l’any, i si l’activitat que hi vols fer requereix una autorització. Cada espai regula les activitats per poder mantenir el seu equilibri natural.

https://parcs.diba.cat/web/agenda

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/gaudeix-dels-parcs/agenda-dactivitats/

https://voluntariatambiental.cat/voluntariat-als-parcs/

http://act.gencat.cat/wp-content/uploads/2020/01/CAT-ECOTURISME-web.pdf

 

Abans d’escollir on anirem, cal assegurar-nos que no ens posarem en risc!
Revisa la meteorologia el dia abans i el mateix dia, abans de sortir. Per evitar riscos, prepara’t adequadament per a l’activitat segons el temps: gorra, crema solar, calçat i roba adequades, aigua suficient i roba d’abric o impermeable.

 

També és molt important extremar precaucions per risc d’incendis, a l’estiu, i per l’estat de la neu i risc d’allaus a l’hivern. Revisa la informació sobre els riscos dels diversos fenòmens naturals.

 

RISC D’INCENDIS
http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/medi-natural/incendis-forestals/mapes/mapa-perill-incendi/

 

PLA ALFA
https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/agents-rurals/pla-alfa/

 

INUNCAT
https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/plans_de_proteccio_civil/plans_de_proteccio_civil_a_catalunya/plans-especials/inuncat/

VENTCAT

https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/plans_de_proteccio_civil/plans_de_proteccio_civil_a_catalunya/plans-especials/ventcat/

ALLAUS

https://www.icgc.cat/Ciutada/Explora-Catalunya/Allaus/Butlleti-de-Perill-d-Allaus-BPA

 

METEOCAT
https://www.meteo.cat/prediccio/general

Consulta als webs oficials, als punts d’informació o a les oficines de turisme quins són els millors itineraris per recórrer a peu o amb bicicleta. Seguir els itineraris senyalitzats t’assegura que tindràs una visita segura, no entraràs en propietats privades i minimitzaràs l’impacte a l’espai.

A tots els espais naturals cal consultar quines són les àrees autoritzades o càmpings disponibles a l’entorn i interior de cada espai natural per acampar-hi o pernoctar-hi. Cal sempre demanar autorització a l’entitat competent. Als espais naturals protegits només està permès fer bivac en grups reduïts, entre la posta de sol i l’albada, i exclusivament per la necessitat de fer excursions i travessies de llarga durada.

 

En els Espais Naturals de Protecció Especial (ENPE), l’acampada fora dels indrets expressament destinats a aquest efecte està sotmesa a autorització prèvia de l’òrgan gestor (Decret 148/1992, de 9 de juny) i a un preu establert a l’ordre de preus públics (Ordre AAM/133/2013). Als parcs nacionals i a les reserves naturals integrals no està permesa l’acampada lliure.

 

I en qualsevol cas, fora de les àrees expressament creades i indicades per acampar, sempre es necessitarà, a més de l’autorització de l’ENPE, l’autorització de l’ajuntament o de la persona titular de la propietat. En molts casos aquesta persona pot ser el mateix ajuntament.

Cal anar en compte de no destorbar la fauna dels espais naturals, el bestiar de les activitats ramaderes o malmetre les zones agrícoles. Primer de tot, informa’t si a l’espai que vols visitar estan permesos els animals de companyia.

 

En cas afirmatiu, cal portar-los lligats en tot moment, sobretot quan passegem prop de zones de cultius o pastures, en els llocs més fràgils –com ara basses, estanys i rius– i en els espais més freqüentats, com són els senders senyalitzats o les àrees de lleure.

 

En alguns espais, portar el gos deslligat pot resultar una infracció administrativa subjecta a sanció.

Per raons de seguretat està prohibit banyar-se en pantans i embassaments, excepte en zones habilitades.

 

En els rius, llacs o estanys, hi viuen una gran diversitat d’animals i plantes i, malauradament, l’ésser humà pot transmetre malalties o deixar anar productes químics que poden comprometre l’equilibri d’aquest ecosistema. Per això el bany en espais naturals no es recomana i en alguns espais està regulat.

El 30% del territori català són espais naturals protegits. Aquests espais es considera que s’han de protegir perquè tenen una gran riquesa d’espècies de flora i fauna, hàbitats d’interès i pels seus valors geomorfològics.

 

Els 184 espais protegits que trobem a Catalunya acullen els ecosistemes en millor estat de conservació, amb més biodiversitat i més representatius del patrimoni del país.

Quant als espais naturals de la Xarxa de Parcs, pots adreçar consultes, queixes i suggeriments a la bústia contacte de la Generalitat indicant el tema “Medi ambient” i el subtema “Parcs i espais naturals”.

https://ovt.gencat.cat/gsitfc/AppJava/generic/conqxsGeneric.do?webFormId=391&set-locale=ca_ES

El seguiment de les gestions es fa des de l’apartat Estat de les meves gestions, des de l’Àrea privada o bé trucant al 012, amb el codi (ID) que es rep després d’enviar el formulari.

També pots adreçar consultes, queixes i suggeriments a l’apartat de contacte de la Diputació de Barcelona:

https://parcs.diba.cat/

Per a la resta d’espais naturals, recomanem que contactis amb l’òrgan gestor, ajuntament o entitat que s’encarrega de la gestió de l’espai per adreçar-hi les consultes, queixes o suggeriments.