Preguntes freqüents

Flecha

Prèviament a la teva visita, pots buscar informació sobre els accessos, les activitats i els itineraris a la pàgina web de l’espai que vols visitar. Hi trobaràs també les dades de contacte i les adreces dels punts d’informació de cada espai natural.

Molts espais i parcs naturals tenen punts d’informació per al visitant, on et podran dir quins són els millors itineraris i indrets per visitar i et donaran indicacions per poder gaudir al màxim d’una visita segura i alhora respectar la biodiversitat.

Podem arribar als espais naturals amb vehicle motoritzat (cotxes, motos o transport públic), però una vegada hi som, cal seguir les restriccions d’accés motoritzat i estacionar només a les zones d’aparcament habilitades i senyalitzades per als visitants.

Alguns espais habiliten transport públic durant el període de vacances d’estiu o bé en caps de setmana i festius.  

Per saber-ne més 

A la pàgina web d’Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals trobaràs informació sobre itineraris accessibles per a persones amb mobilitat reduïda o amb deficiència visual, que faciliten la visita autònoma a l’usuari.

https://parcs.diba.cat/en/web/accessibilitat

 

Es pot consultar informació específica també a les pàgines web pròpies d’alguns parcs, com per exemple:

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/aiguestortes/gaudeix-del-parc/guia-de-visita/itineraris/

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/delta-ebre/viure-hi/millora-dinfraestructures/

 

També hi trobaràs informació sobre el material de préstec disponible per visitar la natura (handbikes, cadires tot terreny o terceres rodes) i els equipaments i centres d’interpretació adaptats, en els diferents espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals.

https://parcs.diba.cat/en/web/accessibilitat/materials 

Alguns espais naturals reben molta afluència de visites en alguns moments de l’any. La massificació comporta molts impactes negatius als espais. Per exemple, hi trobem més deixalles i contaminació, s’erosionen els camins i es destorba la fauna i la flora.

Per posar remei a aquesta situació i facilitar l’acollida dels visitants i les activitats que s’hi realitzen, alguns espais han limitat l’aforament i gestionen les visites amb un sistema de reserva prèvia.

Els ingressos pels aparcaments i les entrades permeten cobrir els costos dels dispositius d’acollida, les brigades de neteja, el manteniment dels equipaments i senyalització o els serveis de vigilància, que també vetllen perquè tinguis una bona experiència quan visites l’espai.

Els espais naturals es poden gaudir de moltes maneres: senderisme, escalada, observació de fauna i flora, rutes en bicicleta o activitats familiars, entre moltes d’altres! Informa’t de les recomanacions per a cada una de les activitats:

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/gaudeix-dels-parcs/que-shi-pot-fer/esports-a-la-natura/

https://parcs.diba.cat/faqs/activitats-parcs

A les fonts oficials de l’espai o als punts d’informació trobaràs quines activitats pots fer a cada lloc i època de l’any, i si l’activitat que hi vols fer requereix una autorització. Cada espai regula les activitats per poder mantenir el seu equilibri natural.

https://parcs.diba.cat/web/agenda

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/gaudeix-dels-parcs/agenda-dactivitats/

https://voluntariatambiental.cat/voluntariat-als-parcs/

http://act.gencat.cat/wp-content/uploads/2020/01/CAT-ECOTURISME-web.pdf

 

Abans d’escollir on anirem, cal assegurar-nos que no ens posarem en risc!
Revisa la meteorologia el dia abans i el mateix dia, abans de sortir. Per evitar riscos, prepara’t adequadament per a l’activitat segons el temps: gorra, crema solar, calçat i roba adequades, aigua suficient i roba d’abric o impermeable. Porta sempre amb tu un mapa i tingues a mà el contacte dels centres i punts d’informació.

També és molt important extremar precaucions per risc d’incendis, a l’estiu, i per l’estat de la neu i risc d’allaus a l’hivern. Revisa la informació sobre els riscos dels diversos fenòmens naturals.

RISC D’INCENDIS
http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/medi-natural/incendis-forestals/mapes/mapa-perill-incendi/

PLA ALFA
https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/agents-rurals/pla-alfa/

INUNCAT
https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/plans_de_proteccio_civil/plans_de_proteccio_civil_a_catalunya/plans-especials/inuncat/

VENTCAT

https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/plans_de_proteccio_civil/plans_de_proteccio_civil_a_catalunya/plans-especials/ventcat/

ALLAUS

https://www.icgc.cat/Ciutada/Explora-Catalunya/Allaus/Butlleti-de-Perill-d-Allaus-BPA

METEOCAT
https://www.meteo.cat/prediccio/general

Consulta als webs oficials, als punts d’informació o a les oficines de turisme quins són els millors itineraris per recórrer a peu o amb bicicleta. Seguir els itineraris senyalitzats t’assegura que tindràs una visita segura, no entraràs en propietats privades i minimitzaràs l’impacte a l’espai.

A tots els espais naturals cal consultar quines són les àrees autoritzades o càmpings disponibles a l’entorn i interior de cada espai natural per acampar-hi o pernoctar-hi. Cal sempre demanar autorització a l’entitat competent. Als espais naturals protegits només està permès fer bivac en grups reduïts, entre la posta de sol i l’albada, i exclusivament per la necessitat de fer excursions i travessies de llarga durada.

En els Espais Naturals de Protecció Especial (ENPE), l’acampada fora dels indrets expressament destinats a aquest efecte està sotmesa a autorització prèvia de l’òrgan gestor (Decret 148/1992, de 9 de juny) i a un preu establert a l’ordre de preus públics (Ordre AAM/133/2013). Als parcs nacionals i a les reserves naturals integrals no està permesa l’acampada lliure.

I en qualsevol cas, fora de les àrees expressament creades i indicades per acampar, sempre es necessitarà, a més de l’autorització de l’ENPE, l’autorització de l’ajuntament o de la persona titular de la propietat. En molts casos aquesta persona pot ser el mateix ajuntament. I en qualsevol cas, fora de les àrees expressament creades i indicades per acampar, sempre es necessitarà, a més de l’autorització de l’ENPE, l’autorització de l’ajuntament o de la persona titular de la propietat. En molts casos aquesta persona pot ser el mateix ajuntament. Recorda revisar la normativa abans d’acampar o pernoctar.

Cal anar en compte de no destorbar la fauna dels espais naturals, el bestiar de les activitats ramaderes o malmetre les zones agrícoles. Primer de tot, informa’t si a l’espai que vols visitar estan permesos els animals de companyia.

En cas afirmatiu, cal portar-los lligats en tot moment, sobretot quan passegem prop de zones de cultius o pastures, en els llocs més fràgils –com ara basses, estanys i rius– i en els espais més freqüentats, com són els senders senyalitzats o les àrees de lleure.

En alguns espais, portar el gos deslligat pot resultar una infracció administrativa subjecta a sanció, a més de perjudicar el medi ambient.

Per raons de seguretat està prohibit banyar-se en pantans i embassaments, excepte en zones habilitades.

 

En els rius, llacs o estanys, hi viuen una gran diversitat d’animals i plantes i, malauradament, l’ésser humà pot transmetre malalties o deixar anar productes químics que poden comprometre l’equilibri d’aquest ecosistema. Per això el bany en espais naturals no es recomana i en alguns espais està regulat.

El 30% del territori català són espais naturals protegits. Aquestes zones es considera que s’han de protegir perquè tenen una gran riquesa d’espècies de flora i fauna, hàbitats d’interès i pels seus valors geomorfològics.

Els 184 espais protegits que trobem a Catalunya acullen els ecosistemes en millor estat de conservació, amb més biodiversitat i més representatius del patrimoni del país.

Quant als espais naturals de la Xarxa de Parcs, pots adreçar consultes, queixes i suggeriments a la bústia contacte de la Generalitat indicant el tema “Medi ambient” i el subtema “Parcs i espais naturals”.

https://ovt.gencat.cat/gsitfc/AppJava/generic/conqxsGeneric.do?webFormId=391&set-locale=ca_ES

El seguiment de les gestions es fa des de l’apartat Estat de les meves gestions, des de l’Àrea privada o bé trucant al 012, amb el codi (ID) que es rep després d’enviar el formulari.

També pots adreçar consultes, queixes i suggeriments a l’apartat de contacte de la Diputació de Barcelona:

https://parcs.diba.cat/

Per a la resta d’espais naturals, recomanem que contactis amb l’òrgan gestor, ajuntament o entitat que s’encarrega de la gestió de l’espai per adreçar-hi les consultes, queixes o suggeriments.