Bones pràctiques al medi natural

Flecha
Icona prohibit

Respecta els espais que no es poden visitar

En algunes zones dels espais naturals trobem àrees senyalitzades on no s’hi pot accedir. Aquesta senyalització sol ser per a la protecció d’hàbitats o espècies amenaçats. Fes la teva visita només pels espais on no estàs malmetent la biodiversitat.

Sender tancat

Problemes que pot ocasionar

Algunes espècies són especialment sensibles al pas de persones, els genera estrès i pot comprometre la seva reproducció, o fins i tot la seva supervivència. Per assegurar que troben a l’espai la tranquil·litat necessària per desenvolupar el seu cicle vital, alguns òrgans gestors delimiten àrees de protecció que cal respectar.

La delimitació d’espais d’exclusió de presència humana pot assegurar la seva conservació i així mantenir els valors naturals de l’espai que visitem.

Bones pràctiques

Per compatibilitzar la conservació de l’espai amb els usos que s’hi desenvolupen:

  • Respecta totes les senyalitzacions que trobis. No accedeixis a les àrees quan així s’indiqui.
  • Fes cas a les recomanacions que trobis en plafons informatius, cartells o altres fonts d’informació fiable.
  • Informa’t sobre quines són aquelles àrees en què pots generar un impacte més gran sobre les espècies i hàbitats que s’hi troben, i intenta evitar-les.
  • De vegades, les restriccions d’accés són temporals (per exemple, coincidint amb l’època de nidificació). Informa’t sobre les regulacions que afecten l’espai natural en el moment en què el vols visitar, encara que ja hi hagis estat abans i el coneguis.