Bones pràctiques al medi natural

Flecha
Icona Escalada

Practica l’escalada responsable

L’escalada en roca és una activitat fantàstica de descoberta del nostre entorn natural, però no oblidem que les parets de roca no són un rocòdrom, i hem de ser conscients de l’impacte que té la nostra presència sobre el medi natural. Les parets verticals amaguen molta biodiversitat adaptada i depenent d’aquest hàbitat, i la nostra presència pot afectar-la.

Escalador

Problemes que pot ocasionar

La presència de persones en aquests indrets, especialment durant moments crítics del període reproductor, com ara l’establiment del niu, la incubació i la criança dels polls, pot tenir conseqüències molt negatives per a la fauna local. Aquesta interferència humana pot provocar l’abandonament del niu per part de les aus, el fracàs en la posta o fins i tot la mort dels polls.

A més, cal tenir en compte que en aquests indrets també resideixen algunes espècies de flora rares i amenaçades, que són úniques en aquesta àrea a causa de la seva especialització. La presència de persones pot posar en perill aquestes plantes i la seva capacitat de reproduir-se i sobreviure en aquest hàbitat específic.

Bones pràctiques

Per gaudir de l’escalada amb responsabilitat i respecte envers el medi ambient, és important seguir unes normes de convivència:

  • Respecta la regulació vigent a les zones d’escalada. Coneix i compleix les normatives locals en cada àrea.
  • Tingues en compte les prohibicions temporals d’escalada en zones amb espècies sensibles o en camins i senders propers a parets amb nius. Aquestes restriccions temporals són essencials per protegir la fauna durant els moments crítics de reproducció.
  • Si tens la intenció d’instal·lar una nova via d’escalada, un ràpel o una via ferrada, fes un estudi previ de la zona per comprendre el seu impacte ambiental. A més, assegura’t d’obtenir l’autorització pertinent.
  • Els serveis d’informació del Parc (si et trobes en una zona protegida) o l’oficina comarcal del Cos d’Agents Rurals et poden assessorar sobre la idoneïtat o no de l’entorn.
  • Comparteix informació amb altres escaladors sobre les regulacions locals i fomenta una cultura de respecte envers l’entorn natural.
  • Descobreix l’escalada participant d’entitats excursionistes. S’hi transmeten millor que enlloc aquests aprenentatges i la cultura sobre com comportar-se a la natura.