Bones pràctiques al medi natural

Flecha
Icona Curses de Muntanya

Practica la cursa de muntanya (trailrunning) responsable

La cursa de muntanya o trail running és un esport que en els darrers anys ha aconseguit un gran nombre d’aficionats i practicants. Aquest fet ha provocat en moltes zones un problema de sobrefreqüentació que ha afectat negativament la fragilitat de la flora i fauna que hi resideix. Aquesta massificació també ha tingut impactes com ara l’erosió del sòl o l’acumulació de deixalles o els causats pel soroll en èpoques de reproducció o nidificació d’espècies.

Problemes que pot ocasionar

La sobrefreqüentació de la pràctica de la cursa de muntanya pot generar diverses problemàtiques ambientals que cal tenir en compte per preservar els entorns naturals i la fauna local.

Un dels problemes més comuns és l’erosió del sòl, que pot ocórrer quan derrapem o prenem dreceres fora del camí establert. Aquesta erosió afecta negativament l’hàbitat natural i pot provocar danys irreversibles sobre la vegetació i el sòl.   

La sobrefreqüentació també pot tenir un gran impacte sobre la fauna amenaçada, especialment si no es respecten els períodes de reproducció o nidificació. 

Un altre problema derivat de la sobrefreqüentació és l’acumulació de deixalles al medi ambient que incrementa la contaminació d’aquests paratges. 

No oblidem gaudir al màxim quan sortim a córrer, i més si anem acompanyats/ades del nostre gos. Però és important que duem el gos lligat per evitar conflictes amb fauna local.

Bones pràctiques

Fem de la cursa de muntanya una pràctica esportiva responsable:

  • Abans de començar la teva ruta, assegura’t d’informar-te a través de l’Administració competent sobre la presència d’espècies protegides al teu itinerari. Si cal, estigues disposat/ada a modificar el recorregut.
  • És vital mantenir-te al camí marcat i evitar derrapades o prendre dreceres fora del traçat. 
  • Si transcorres per una zona amb presència de fauna amenaçada, assegura’t de dur el teu gos ben lligat.
  • Assegura’t que no quedi cap rastre de la teva presència en l’entorn natural, i, si veus alguna cosa que no hi hauria de ser, anima’t a emportar-te-la amb tu

Recursos associats