Bones pràctiques al medi natural

Quan visitem el medi natural, totes les activitats que fem té un impacte ambiental. Per això sempre hem d’intentar que aquest impacte sigui el mínim possible, que no es noti que hi hem passat. Seguint unes senzilles recomanacions, podem ajudar a mantenir l’equilibri ambiental i el seu bon estat.

Flecha
Icona evita les cremes solars

Evita les cremes solars als rius, llacs i gorgs

Encara que pugui sonar-te estrany, no et posis crema solar si el que faràs és refrescar-te en un riu, llac o gorg. Aquestes cremes contaminen l’aigua i són molt perjudicials, generen una pel·lícula de greix que dificulta l’oxigenació de l’aigua i afecten negativament la fauna que hi viu, posa-te-la quan ja no t’hagis de remullar més. I respecta les regulacions o limitacions de bany en les zones on no estigui prohibit.

Problemes que pot ocasionar

Aquesta aparentment inofensiva activitat pot tenir conseqüències molt negatives per a l’ecosistema aquàtic… Les cremes solars i els repel·lents d’insectes que portem a la pell es dissolen a l’aigua quan ens hi banyem, contaminant les aigües i afectant greument els seus habitants, especialment els amfibis.


La creació de petites represes amb pedres o la modificació de la traçat natural dels rius per crear espais per al bany també suposen un impacte per la flora i fauna presents (sobretot per als petits invertebrats) i poden arribar a convertir-se en veritables barreres físiques per alguns organismes.


També som un vector de transmissió de malalties per als amfibis, algunes d’elles extremadament mortals. Si nosaltres o els nostres gossos ens banyem a diferents punts d’aigua, o els trepitgem amb les sabates, podem transportar bacteris, virus i fongs.

Bones pràctiques

Deixem que la vida segueixi el seu curs. Ajuda a preservar aquests ambients tan fràgils i únics:


  • Evita banyar-te als rius i llacs d’alta muntanya.


  • Evita que cremes solars i/o repel·lents d’insectes o altres productes químics, com el sabó, entrin en contacte amb l’aigua. Això també inclou rentar-nos amb sabó a les seves ribes, rentar roba o estris de cuina.  • No facis cap modificació de l’ecosistema (evita fer presses, dics o tolls que modifiquen el cabal i/o la trajectòria de l’aigua).