Bones pràctiques al medi natural

Flecha
Icona evita les cremes solars

Minimitza el bany als rius, llacs i gorgs i evita les cremes solars

Encara que pugui sonar-te estrany, no et posis crema solar si el que faràs és refrescar-te en un riu, llac o gorg. Aquestes cremes contaminen l’aigua i són molt perjudicials, generen una pel·lícula de greix que dificulta l’oxigenació de l’aigua i afecten negativament la fauna que hi viu, posa-te-la quan ja no t’hagis de remullar més. I respecta les regulacions o limitacions de bany en les zones on no estigui prohibit.

Problemes que pot ocasionar

Aquesta aparentment inofensiva activitat pot tenir conseqüències molt negatives per a l’ecosistema aquàtic… Les cremes solars i els repel·lents d’insectes que portem a la pell es dissolen a l’aigua quan ens hi banyem, contaminant les aigües i afectant greument els seus habitants, especialment els amfibis.


La creació de petites represes amb pedres o la modificació de la traçat natural dels rius per crear espais per al bany també suposen un impacte per la flora i fauna presents (sobretot per als petits invertebrats) i poden arribar a convertir-se en veritables barreres físiques per alguns organismes.


També som un vector de transmissió de malalties per als amfibis, algunes d’elles extremadament mortals. Si nosaltres o els nostres gossos ens banyem a diferents punts d’aigua, o els trepitgem amb les sabates, podem transportar bacteris, virus i fongs.

Bones pràctiques

Deixem que la vida segueixi el seu curs. Ajuda a preservar aquests ambients tan fràgils i únics:


  • Evita banyar-te als rius i llacs d’alta muntanya.


  • Evita que cremes solars i/o repel·lents d’insectes o altres productes químics, com el sabó, entrin en contacte amb l’aigua. Això també inclou rentar-nos amb sabó a les seves ribes, rentar roba o estris de cuina.


  • No facis cap modificació de l’ecosistema (evita fer presses, dics o tolls que modifiquen el cabal i/o la trajectòria de l’aigua).