Bones pràctiques al medi natural

Flecha
Icona camins senyalitzats

Ves sempre pels camins senyalitzats 

Els camins senyalitzats hi són per tres motius: evitar malmetre la flora i la fauna que hi viu, erosionar el terreny més del compte, perquè aquell camí s’ha consensuat amb les persones que viuen en aquell espai o en són les propietàries, i perquè és el més segur i fàcil per fer la visita. Respecta els senyals: t’informen, t’orienten i t’indiquen els accessos correctes. A més, els camins tradicionals són un element del patrimoni material que cal conservar i es conserven trepitjant-los.

Grup caminant per un camí senyalitzat al Parc Natural de Capçaleres.

Problemes que pot ocasionar

La fauna salvatge s’habitua més fàcilment al pas de la gent quan tothom es desplaça pels mateixos passos. Si passem per molts camins diferents o bé fora del camí, generem molèsties que són difícils de predir per als animals de l’entorn, i, per tant, els generem més estrès.

El pas de persones fora dels camins senyalitzats també malmet l’hàbitat, sigui una tartera, un prat... ja que el trepig continuat genera erosió, alhora que malmet tota la comunitat vegetal.

Els camins vells són un llegat de generacions passades i ens parlen de com es desplaçaven i vivien els nostres avantpassats. Caminant pels camins vells, contribueixes a conservar aquest llegat.

Bones pràctiques

Desplaçar-te per camins senyalitzats és una de les pautes de comportament bàsiques per gaudir amb respecte dels espais naturals:

  • Respecta qualsevol senyalització que trobis, ja sigui un cartell, una tanca, una cinta; hi són per assegurar la conservació de l’espai.
  • Consulta quins són els itineraris oficials de l’espai natural que visites, t’ajudaran a gaudir-ne de manera còmoda i respectant els valors naturals.
  • Transcorre per camins ben marcats, no t’inventis nous senders ni facis cas de marques que no siguin prou clares.
  • No posis marques de camins i fites. Els camins oficials estan senyalitzats i posant marques pots conduir persones cap a camins que no són oficials.

Recursos associats