Organitza curses de muntanya responsables i sostenibles
Una cursa de muntanya representa una acumulació important de persones en un entorn natural sensible com pot ser un bosc, un cim o uns prats alpins. I és que, a part dels corredors, el públic s’acumula en diferents punts del traçat, sobretot als cims. Durant unes hores, aquests indrets deixen de ser tranquils per esdevenir un descontrol de gent amunt i avall, sense cap ordenació.
Problemes que pot ocasionar
La majoria de les problemàtiques tenen lloc durant l’època de reproducció (primavera-estiu). Sovint, aquestes activitats transcorren per àrees sensibles per a la fauna amenaçada.
A més, poden provocar erosió quan es creen dreceres per evitar les rutes establertes.
Un altre problema és l’acumulació de deixalles i restes d’aliment als avituallaments i punts d’interès on hi ha més afluència de públic.
També es produeix l’abandonament de les marques del traçat, cosa que afecta el medi ambient i la pràctica segura d’aquestes activitats.
Finalment, el soroll i les molèsties causades pel públic assistent poden pertorbar la fauna, i això s’agreuja si es duu un gos durant aquestes sortides.
Bones pràctiques
Una bona organització pot minimitzar la majoria de les possibles problemàtiques:
Informa’t, mitjançant l’Administració competent, sobre la presència de fauna i flora amenaçades a l’itinerari. Modifica’l si cal.
Senyalitza correctament el recorregut perquè els corredors respectin els camins. Recull les marques de senyalització una vegada la cursa hagi acabat.
Controla l’aforament tant de corredors com de públic per minimitzar l’erosió i el soroll excessiu.
Dissenya un traçat que usi camins preexistents. El pas de gent que implica una cursa podria consolidar i erosionar un nou camí alternatiu a la xarxa de camins oficials.
No permetis les derrapades i les dreceres fora del traçat del recorregut.
Defineix les zones on el públic pot gaudir de la cursa; delimita les zones sensibles per a la fauna i flora amenaçades.
En el cas de transcórrer per una zona amb presència de fauna amenaçada, intenta que el públic en sigui conscient, i, si l’acompanya el seu gos, que el dugui lligat.
Dona exemple i planifica una neteja i recollida de l’entorn! Intentem marxar sense deixar-hi cap rastre.
Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) pròpies per millorar l’experiència de navegació i oferir continguts d’interès. Per continuar la navegació cal acceptar la nostra política de galetes.