Bones pràctiques al medi natural

Flecha
Icona Córrer

Organitza curses de muntanya responsables i sostenibles

Una cursa de muntanya representa una acumulació important de persones en un entorn natural sensible com pot ser un bosc, un cim o uns prats alpins. I és que, a part dels corredors, el públic s’acumula en diferents punts del traçat, sobretot als cims. Durant unes hores, aquests indrets deixen de ser tranquils per esdevenir un descontrol de gent amunt i avall, sense cap ordenació.

Corredor de muntanya baixant per un camí pedregós

Problemes que pot ocasionar

La majoria de les problemàtiques tenen lloc durant l’època de reproducció (primavera-estiu). Sovint, aquestes activitats transcorren per àrees sensibles per a la fauna amenaçada.

A més, poden provocar erosió quan es creen dreceres per evitar les rutes establertes.

Un altre problema és l’acumulació de deixalles i restes d’aliment als avituallaments i punts d’interès on hi ha més afluència de públic.

També es produeix l’abandonament de les marques del traçat, cosa que afecta el medi ambient i la pràctica segura d’aquestes activitats.

Finalment, el soroll i les molèsties causades pel públic assistent poden pertorbar la fauna, i això s’agreuja si es duu un gos durant aquestes sortides.

Bones pràctiques

Una bona organització pot minimitzar la majoria de les possibles problemàtiques:

  • Informa’t, mitjançant l’Administració competent, sobre la presència de fauna i flora amenaçades a l’itinerari. Modifica’l si cal.
  • Senyalitza correctament el recorregut perquè els corredors respectin els camins. Recull les marques de senyalització una vegada la cursa hagi acabat.
  • Controla l’aforament tant de corredors com de públic per minimitzar l’erosió i el soroll excessiu.
  • Dissenya un traçat que usi camins preexistents. El pas de gent que implica una cursa podria consolidar i erosionar un nou camí alternatiu a la xarxa de camins oficials.
  • No permetis les derrapades i les dreceres fora del traçat del recorregut.
  • Defineix les zones on el públic pot gaudir de la cursa; delimita les zones sensibles per a la fauna i flora amenaçades.
  • En el cas de transcórrer per una zona amb presència de fauna amenaçada, intenta que el públic en sigui conscient, i, si l’acompanya el seu gos, que el dugui lligat. 
  • Dona exemple i planifica una neteja i recollida de l’entorn! Intentem marxar sense deixar-hi cap rastre.