Bones pràctiques al medi natural

Flecha
Icona camí prohibit

Evita entrar a casa d’algú

A vegades sense voler, quan seguim aplicacions com el Google Maps o Wikiloc estem fent servir rutes que no són les oficials i pot ser que acabem dins de casa d’algú. Informa’t a les fonts oficials de l’àmplia oferta d’itineraris i rutes senyalitzades per gaudir d’aquests espais.

Sender tancat

Problemes que pot ocasionar

Quan seguim alguns camins no oficials, podem entrar en una propietat privada. No totes les propietats privades permeten el pas dels visitants, i és important respectar-ho per conservar tots els valors que puguin tenir, ja siguin naturals o econòmics.

També cal tenir en compte que en les propietats privades el fruit que se n’obté és del propietari, ja sigui fruita o hortalisses, com també fusta o d’altres béns. En el cas dels boscos, molts tenen propietari i els usos hi han estat regulats durant segles pels veïns. Actualment, l’increment de les activitats d’oci és un nou ús en molts d’aquests espais naturals, i la massificació de visitants, de vegades lligada a l’obtenció d’alguns recursos com els bolets, pot entrar en conflicte amb els propietaris dels espais.

Bones pràctiques

Per evitar entrar a casa d’algú o fer-ho d’una manera respectuosa, segueix les pràctiques següents:

  • Respecta sempre qualsevol senyalització que trobis, ja sigui un cartell, una tanca, etc.
  • Informa’t sobre l’oferta d’itineraris i rutes senyalitzades a l’hora de planificar la teva activitat per evitar entrar a propietats privades.
  • Coneix i respecta les regulacions de recol·lecció en propietats públiques i privades.
  • Contacta amb els centres d’informació dels parcs i amb les oficines de turisme local per informar-te sobre aquestes regulacions.