Bones pràctiques al medi natural

Flecha
Icona prohibit fer fosc

Cap foc al bosc!

Les fogueres en espais no habilitats o durant èpoques de risc d’incendi poden acabar en catàstrofe. Segueix la normativa i només fes foc en espais habilitats i en èpoques en què estigui permès. Consulta la informació al respecte abans de fer qualsevol foc.

Foguera en una clariana al bosc

Problemes que pot ocasionar

Més de la meitat de la superfície de Catalunya és terreny forestal. Els boscos presenten multitud de funcions ecològiques: són reguladors de la disponibilitat d’aigua, són font d’oxigen, ofereixen refugi a multitud d’espècies de flora i fauna, redueixen l’erosió hídrica al sòl… A la vegada, els boscos han estat i són encara un mitjà de vida per a moltes persones.

L’augment d’afluència de gent al medi natural, sumat al canvi climàtic i al canvi d’usos del sòl, han incrementat durant les darreres dècades el nombre d’incendis, cosa que suposa una amenaça de conservació per als ecosistemes forestals i també una greu amenaça per als béns, i fins i tot la vida, de moltes persones.

La presència de persones en un espai natural en moments d’alt risc d’incendis pot fer que, en cas d’incendi, els bombers o els agents rurals s’hagin de dedicar a rescatar aquestes persones i perdin efectius per a l’extinció de l’incendi.

Bones pràctiques

Gran part dels incendis són fruit de l’activitat humana. És per això que és cosa de tothom seguir un seguit de pautes per prevenir-los:

  • Informa’t de la situació d’incendi actual i coneix quines en són les regulacions: Catalunya disposa del Pla Alfa, un procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d’activitats de risc davant situacions de perill d’incendi forestals. Segons el nivell de perill, es regulen diverses activitats.
  • Respecta la restricció d’accés a espais naturals amb nivell de risc 3 del Pla Alfa.
  • Apaga bé burilles i llumins i no els llencis a terra, endú-te’ls i llença’ls a la brossa. El llançament de burilles és una de les principals causes d’incendi al nostre país.
  • Guarda les deixalles que generis i llença-les al contenidor adient. Especialment, no abandonis ampolles o altres objectes de vidre que poden provocar una combustió espontània.
  • No circulis fora dels camins autoritzats i no estacionis sobre herbes seques.
  • Porta el menjar preparat de casa, cuinar encara que sigui en fogonet pot suposar un risc.
  • Encén foc només en els llocs autoritzats, sempre tenint en compte el nivell de perill d’incendi i les regulacions actives. Un cop acabis, tingues cura d’apagar bé el foc i evita que quedi brasa que pugui revifar-se.
  • No llancis petards, coets o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, especialment a les proximitats de zones boscoses.
  • En el cas d’observar un incendi forestal o una columna de fum, truca al 112.