Bones pràctiques al medi natural

Flecha
Icona estima la natura

Deixa la natura com l’has trobada

Si tots els que visitem un espai ens emportem una planta, un animal o una pedra, imagina’t què pot passar: una acció aparentment innocent pot acabar destrossant un hàbitat o afectant una espècie. Observa els animals i plantes al seu hàbitat sense molestar-los.

Ramat de cavall pirinenc català pasturant a l'alta muntanya

Problemes que pot ocasionar

Cada vegada en som més els qui visitem els espais naturals del nostre país. Segurament tots tenim clar que no podem collir una planta, o capturar un animal, però tampoc no podem endur-nos pedres o canviar-les de lloc. Aquesta petita acció modifica l’hàbitat d’animals i plantes que utilitzen les roques com a refugi o depenen de les condicions que hi estan associades. Segur que tothom ha vist sota una pedra un niu d’aranya, un formiguer... una petita pedra pot ser casa seva.

A més, endur-nos plantes, animals, pedres... dels espais naturals ens perjudica a nosaltres mateixos i a la resta de visitants, ja que a poc a poc es pot anar perdent el paisatge de què volem gaudir.

Bones pràctiques

Assegura’t de deixar-ho tot tal com ho has trobat:

  • Moltes plantes estan protegides i cal conservar-les. Gaudeix-les en el seu hàbitat natural, no te les enduguis.
  • Les roques formen part de l’hàbitat de moltes espècies i són patrimoni protegit, deixa-les tal com les has trobades.
  • Observa els animals en el seu hàbitat sense molestar-los. La seva captura està regulada i en la majoria de casos prohibida.
  • Malgrat que les fites de pedra ajuden a localitzar els camins, no en facis de noves i circula pels camins ja senyalitzats.
  • Als cims, trobem creus i molts altres objectes. No n’afegeixis d’altres.