Bones pràctiques al medi natural

Quan visitem el medi natural, totes les activitats que fem té un impacte ambiental. Per això sempre hem d’intentar que aquest impacte sigui el mínim possible, que no es noti que hi hem passat. Seguint unes senzilles recomanacions, podem ajudar a mantenir l’equilibri ambiental i el seu bon estat.

Flecha
Icona estima la natura

Deixa la natura com l’has trobada

Si tots els que visitem un espai ens emportem una planta, un animal o una pedra, imagina’t què pot passar: una acció aparentment innocent pot acabar destrossant un hàbitat o afectant una espècie. Observa els animals i plantes al seu hàbitat sense molestar-los.

Ramat de cavall pirinenc català pasturant a l'alta muntanya

Problemes que pot ocasionar

Cada vegada en som més els qui visitem els espais naturals del nostre país. Segurament tots tenim clar que no podem collir una planta, o capturar un animal, però tampoc no podem endur-nos pedres o canviar-les de lloc. Aquesta petita acció modifica l’hàbitat d’animals i plantes que utilitzen les roques com a refugi o depenen de les condicions que hi estan associades. Segur que tothom ha vist sota una pedra un niu d’aranya, un formiguer... una petita pedra pot ser casa seva.

A més, endur-nos plantes, animals, pedres... dels espais naturals ens perjudica a nosaltres mateixos i a la resta de visitants, ja que a poc a poc es pot anar perdent el paisatge de què volem gaudir.

Bones pràctiques

Assegura’t de deixar-ho tot tal com ho has trobat:

Moltes plantes estan protegides i cal conservar-les. Gaudeix-les en el seu hàbitat natural, no te les enduguis.

Les roques formen part de l’hàbitat de moltes espècies i són patrimoni protegit, deixa-les tal com les has trobades.

Observa els animals en el seu hàbitat sense molestar-los. La seva captura està regulada i en la majoria de casos prohibida.

Malgrat que les fites de pedra ajuden a localitzar els camins, no en facis de noves i circula pels camins ja senyalitzats.

Als cims, trobem creus i molts altres objectes. No n’afegeixis d’altres.

Recursos associats