Bones pràctiques al medi natural

Quan visitem el medi natural, totes les activitats que fem té un impacte ambiental. Per això sempre hem d’intentar que aquest impacte sigui el mínim possible, que no es noti que hi hem passat. Seguint unes senzilles recomanacions, podem ajudar a mantenir l’equilibri ambiental i el seu bon estat.

Flecha

Posem-hi remei

Intenta no deixar cap rastre de la teva visita. Si tots deixem el gos deslligat, ens enduem una pedra, posem música, sortim dels camins senyalitzats o deixem brossa, els hàbitats es degraden ràpidament i perjudiquem el medi ambient. Amb gestos molt senzills, podem trobar l’equilibri entre visitar-los i conservar-los!

Icones BP Alliberar animals

Alliberar animals, un greu problema

Alliberar un animal en un espai natural pot provocar greus impactes en les espècies de flora i fauna autòctona i alterar el seu hàbitat. Actua amb responsabilitat.

Icones BP Aparca

Aparca només en aparcaments habilitats

Imagina’t que un dia vols sortir de casa teva i no pots perquè hi ha un cotxe mal aparcat. Això els pot passar a les persones que viuen dins o a prop dels espais naturals quan no aparques als espais habilitats. Cerca els aparcaments habilitats o públics i aparca només als llocs senyalitzats.

Icones BP Cap foc al bosc

Cap foc al bosc!

Les fogueres en espais no habilitats o durant èpoques de risc d’incendi poden acabar en catàstrofe. Segueix la normativa i només fes foc en espais habilitats i en èpoques en què estigui permès. Consulta la informació al respecte abans de fer qualsevol foc.

Icones BP Com a casa teva

Com a casa teva

Si ve algú a visitar-te a casa teva, com t’agradaria que es comportés? Tot allò que creguis que no seria correcte: actes vandàlics, malmetre infraestructures, botellots i sorolls… són comportaments que has d’evitar als espais que visites, aquests llocs que són casa d’algú i cal respectar el descans dels veïns.

Icones BP Comparteix la teva experiencia 300x300 1

Comparteix la teva experiència

La teva visita i el que has après pot ser clau per sensibilitzar el teu entorn de la importància de conservar el medi natural i mostrar les bones pràctiques que has seguit. Col·labora a transmetre aquestes idees i que tothom conegui com d’important és conservar la natura!

Icones BP Mesa de trabajo 1

Deixa la natura com l’has trobada

Si tots els que visitem un espai ens emportem una planta, un animal o una pedra, imagina’t què pot passar: una acció aparentment innocent pot acabar destrossant un hàbitat o afectant una espècie. Observa els animals i plantes al seu hàbitat sense molestar-los.

Icones BP arees desplai 300x300 1

Descansa i menja a les àrees d’esplai o zones habilitades

En la teva visita als espais naturals trobaràs espais habilitats per menjar i beure. Utilitza’ls i no deixis rastre de la teva visita. Col·labora a mantenir l’entorn net!

Icones BP Emportat la teva brossa

Emporta’t la teva brossa

Primer de tot és important no deixar brossa ni cap element que pugui contaminar l’espai, alguns tarden anys a degradar-se. A més, si la diposites en el contenidor corresponent, fas més fàcil la seva gestió i segueixes les bones pràctiques.

Icones BP Evita entrar a casa dalgu 300x300 1

Evita entrar a casa d’algú

A vegades sense voler, quan seguim aplicacions com el Google Maps o Wikiloc estem fent servir rutes que no són les oficials i pot ser que acabem dins de casa d’algú. Informa’t a les fonts oficials de l’àmplia oferta d’itineraris i rutes senyalitzades per gaudir d’aquests espais.

Icones BP Evita les cremes solars

Evita les cremes solars als rius, llacs i gorgs

Encara que pugui sonar-te estrany, no et posis crema solar si el que faràs és refrescar-te en un riu, llac o gorg. Aquestes cremes contaminen l’aigua i són molt perjudicials, generen una pel·lícula de greix que dificulta l’oxigenació de l’aigua i afecten negativament la fauna que hi viu, posa-te-la quan ja no t’hagis de remullar més. I respecta les regulacions o limitacions de bany en les zones on no estigui prohibit.

Icones BP pagesos

Facilita la feina dels pagesos i pageses

Dins o molt a prop d’alguns espais naturals, hi trobem espais agrícoles. L’agricultura, de vegades, forma part de la vida dels parcs naturals. Els camps i els cultius són el seu espai de treball, procura no posar-te dins els camps, no agafis fruites ni hortalisses i deixa pas per a la maquinària agrícola.

Icones BP Fes nomes allo que estigui permes 300x300 1

Fes només allò que estigui permès!

En alguns espais naturals, la seva conservació és incompatible amb algunes activitats lúdiques i esportives com anar en bicicleta o fer escalada, ja que poden tenir efectes directes en el bon estat de la fauna i flora. Durant l’època de nidificació cal anar especialment amb compte. Aconsegueix informació sobre quines activitats pots dur a terme o quines necessiten autorització.

Icones BP Pedala per carreteres i pistes amples copia

Fondeja responsablement

Fondeja amb àncora sobre fons de sorra, evita els fons de posidònia (una planta marina de gran valor ecològic). Els prats de posidònia són un espai clau per a la biodiversitat i refugi per a moltes espècies d’interès pesquer. Ajuda’ns a preservar la riquesa del nostre mar durant la teva navegació!

Icones BP Mantingues els llocs secrets

Mantingues els “llocs secrets” en secret

Molts d’aquests llocs tan espectaculars però alhora vulnerables encara, no són gaire coneguts o mantenen un equilibri fràgil entre el nombre de visitants i la seva conservació. Utilitza el GPS o les xarxes socials amb responsabilitat.

Icones BP Pedala per carreteres i pistes amples

Pedala per carreteres i pistes amples

Si circules amb bicicleta pels espais naturals, fes-ho per carreteres o pistes amples; mai per corriols. I sempre a la velocitat permesa. A la natura, tots hi tenim cabuda!

Icones BP Planifica la teva visita

Planifica la teva visita

Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat. Informa’t del grau de dificultat de l’itinerari que vols fer, de les condicions de terreny i la meteorologia, si cal reservar-hi l’accés, on es troben els centres d’informació… Consulta el web o l’app de l’espai natural, t’ajudarà a preparar bé la teva visita i conèixer tots els serveis disponibles. Gaudeix de l’oferta turística local, activaràs l’economia local i ajudaràs a combatre el despoblament rural.

Icones BP Porta els animals domestics lligats 300x300 1

Porta els animals domèstics lligats

Pensa que el teu gos pot ser una espècie intrusa en aquests espais, si el portes lligat no molestarà ni els ramats ni la fauna salvatge i no posarà en perill espècies que es troben amenaçades. La primavera és un moment especialment delicat perquè moltes espècies estan criant.

Recollir bolets i fruits 1

Recollir bolets i fruits

Si vols recollir bolets, castanyes, espàrrecs o altres fruits, assegura’t que tens el permís de la persona titular de la propietat, allà on ho facis. Evita intoxicacions i fer malbé allò que no et menjaràs: agafa només els bolets i fruits que coneguis.

Icones BP Respecta els espais que no es poden visitar

Respecta els espais que no es poden visitar

En algunes zones dels espais naturals trobem àrees senyalitzades on no s’hi pot accedir. Aquesta senyalització sol ser per a la protecció d’hàbitats o espècies amenaçats. Fes la teva visita només pels espais on no estàs malmetent la biodiversitat.

Icones BP Respecta els ramats i el bestiar

Respecta els ramats i el bestiar

Als espais naturals, pot ser que hi trobis ramats i bestiar pasturant. Tracta de no fer sorolls molestos, deixa els cadenats elèctrics tancats perquè no es perdin i porta els animals domèstics lligats per no interferir en la seva activitat.

Icones BP Sigues tan invisible com puguis

Sigues tan invisible com puguis

En la teva visita, tot allò que puguis fer perquè no es noti la teva presència serà beneficiós per a la natura. Si evites sorolls estridents, podràs observar i escoltar fauna que, si no, et perdries.

Icones BP Ves pels camins senyalitzats

Ves pels camins senyalitzats

Els camins senyalitzats hi són per tres motius: evitar malmetre la flora i la fauna que hi viu, erosionar el terreny més del compte, perquè aquell camí s’ha consensuat amb les persones que viuen en aquell espai o en són les propietàries i perquè és el més segur i fàcil per fer la visita. Respecta els senyals: t’informen, t’orienten i t’indiquen els accessos correctes.

Icones BP punts dinformacio 300x300 1

Visita els centres i punts d’informació

Els centres i punts d’informació són equipaments on trobaràs persones que resoldran dubtes, t’informaran i t’orientaran per fer de la teva visita una experiència única. Demana consell i deixa’t orientar!

Icones BP Visitals amb moderacio 300x300 1

Visita’ls amb moderació

Masses persones alhora en un mateix espai poden trencar l’equilibri natural i malmetre’l. Dosifica la teva visita en espais naturals, com també el bany en rius i gorgs, i visita’ls durant un temps limitat per deixar descansar la fauna que hi viu. Si pots, visita l’espai fora de les èpoques de sobrefreqüentació, la teva visita segur que serà molt més gratificant.

Frame

Burilles

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Frame

Burilles

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.