Bones pràctiques al medi natural

Quan anem als espais naturals, tot el que fem té un impacte. Per això sempre hem d’intentar que aquest impacte sigui el mínim possible, que no es noti que hi hem passat. Seguint unes senzilles recomanacions, podem ajudar a mantenir l’equilibri d’aquests espais i el seu bon estat.

Posem-hi remei

Intenta no deixar cap rastre de la teva visita. Si tots deixem el gos deslligat, ens enduem una pedra, posem música, sortim dels camins senyalitzats o deixem brossa, els espais naturals es degraden ràpidament. Amb gestos molt senzills, podem trobar l’equilibri entre visitar-los i conservar-los!

Alliberar animals, un greu problema

Alliberar un animal en un espai natural pot provocar greus impactes en la flora i fauna autòctona i alterar el seu hàbitat. Actua amb responsabilitat.

Aparca només en aparcaments habilitats

Imagina’t que un dia vols sortir de casa teva i no pots perquè hi ha un cotxe mal aparcat. Això els pot passar a les persones que viuen dins o a prop dels espais naturals quan no aparques als espais habilitats. Cerca els aparcaments habilitats o públics i aparca només allà.

Cap foc al bosc!

Les fogueres en espais no habilitats o durant èpoques de risc d’incendi poden acabar en catàstrofe. Segueix la normativa i només fes foc en espais habilitats i en èpoques en què estigui permès.

Com a casa teva

Si ve algú a visitar-te a casa teva, com t’agradaria que es comportés? Tot allò que creguis que no seria correcte: actes vandàlics, malmetre infraestructures, botellots i sorolls… són comportaments que has d’evitar als espais que visites, aquests llocs que són casa d’algú i cal respectar el descans dels veïns.

Comparteix la teva experiència

La teva visita i el que has après pot ser clau per sensibilitzar el teu entorn de la importància de conservar aquests espais naturals. Col·labora a transmetre aquestes idees i que tothom conegui com d’important és conservar la natura!

Deixa la natura com l’has trobat

Si tots els que visitem un espai ens emportem una planta, un animal o una pedra, imagina’t què pot passar: una acció aparentment innocent pot acabar destrossant un hàbitat o afectant una espècie. Observa els animals i plantes al seu hàbitat sense molestar-los.

Descansa i menja a les àrees d’esplai o zones habilitades

En la teva visita als espais naturals trobaràs espais habilitats per menjar i beure. Utilitza’ls i no deixis rastre de la teva visita. Col·labora a mantenir l’espai net!

Emporta’t la teva brossa

Primer de tot és important no deixar brossa ni cap element que pugui contaminar l’espai, alguns tarden anys a degradar-se. A més, si la diposites en el contenidor corresponent, fas més fàcil la seva gestió i aportes el teu granet de sorra.

Evita entrar a casa d’algú

A vegades sense voler, quan seguim aplicacions com el Google Maps o Wikiloc estem fent servir rutes que no són les oficials i pot ser que acabem dins de casa d’algú. Informa’t a les fonts oficials de l’àmplia oferta d’itineraris i rutes senyalitzades per gaudir d’aquests espais.

Evita les cremes solars als rius, llacs i gorgs

Encara que pugui sonar-te estrany, no et posis crema solar si el que faràs és refrescar-te en un riu, llac o gorg. Aquestes cremes contaminen l’aigua i són molt perjudicials, generen una pel·lícula de greix que dificulta l’oxigenació de l’aigua i afecten negativament la fauna que hi viu, posa-te-la quan ja no t’hagis de remullar més. I respecta les regulacions o limitacions de bany en les zones on no estigui prohibit.

Facilita la feina dels pagesos i pageses

Dins o molt a prop d’alguns espais naturals, hi trobem espais agrícoles. Els camps i els cultius són el seu espai de treball, procura no posar-te dins els camps, no agafis fruites ni hortalisses i deixa pas per a la maquinària agrícola.

Fes només allò que estigui permès!

En alguns espais naturals, la seva conservació és incompatible amb algunes activitats lúdiques i esportives, ja que poden tenir efectes directes en el bon estat de la fauna i flora. Durant l’època de nidificació cal anar especialment amb compte. Informa’t sobre quines pots dur a terme o quines necessiten autorització.

Fondeja responsablement

Fondeja amb àncora sobre fons de sorra, evita els fons de posidònia (una planta marina de gran valor ecològic). Els prats de posidònia són un espai clau per a la biodiversitat i refugi per a moltes espècies d’interès pesquer. Ajuda’ns a preservar la riquesa del nostre mar!

Mantingues els “llocs secrets” en secret

Molts d’aquests llocs tan espectaculars però alhora vulnerables encara, no són gaire coneguts o mantenen un equilibri fràgil entre el nombre de visitants i la seva conservació. Utilitza el GPS o les xarxes socials amb responsabilitat.

Pedala per carreteres i pistes amples

Si circules amb bicicleta pels espais naturals, fes-ho per carreteres o pistes amples; mai per corriols. I sempre a la velocitat permesa. A la natura, tots hi tenim cabuda!

Planifica la teva visita

Per gaudir dels espais naturals cal anar preparat. Informa’t del grau de dificultat de l’itinerari que vols fer, de les condicions de terreny i la meteorologia, si cal reservar-hi l’accés… Consulta el web o l’app de l’espai natural, t’ajudarà a preparar bé la teva visita. Gaudeix de l’oferta turística local, activaràs l’economia local i ajudaràs a combatre el despoblament rural.

Porta els animals domèstics lligats

Pensa que el teu gos pot ser una espècie intrusa en aquests espais, si el portes lligat no molestarà ni els ramats ni la fauna salvatge i no posarà en perill espècies que es troben amenaçades. La primavera és un moment especialment delicat perquè moltes espècies estan criant.

Recollir bolets i fruits

Si vols recollir bolets, castanyes, espàrrecs o altres fruits, assegura’t que tens el permís de la persona titular de la propietat, allà on ho facis. Evita intoxicacions i fer malbé allò que no et menjaràs: agafa només els bolets i fruits que coneguis.

Respecta els espais que no es poden visitar

En algunes zones dels espais naturals trobem àrees senyalitzades on no s’hi pot accedir. Aquesta senyalització sol ser per a la protecció d’hàbitats o espècies amenaçats. Fes la teva visita només pels espais on no estàs malmetent la biodiversitat.

Respecta els ramats i el bestiar

Als espais naturals, pot ser que hi trobis ramats i bestiar pasturant. Tracta de no fer sorolls molestos, deixa els cadenats elèctrics tancats perquè no es perdin i porta els animals domèstics lligats per no interferir en la seva activitat.

Sigues tan invisible com puguis

En la teva visita, tot allò que puguis fer perquè no es noti la teva presència serà beneficiós per a la natura. Si evites sorolls estridents, podràs observar i escoltar fauna que, si no, et perdries.

Ves pels camins senyalitzats

Els camins senyalitzats hi són per tres motius: evitar malmetre la flora i la fauna que hi viu, erosionar el terreny més del compte, perquè aquell camí s’ha consensuat amb les persones que viuen en aquell espai o en són les propietàries i perquè és el més segur i fàcil per fer la visita. Respecta els senyals: t’informen i t’orienten.

Visita els centres i punts d’informació

Els centres i punts d’informació són equipaments on trobaràs persones que resoldran dubtes, t’informaran i t’orientaran per fer de la teva visita una experiència única. Demana consell i deixa’t orientar!

Visita’ls amb moderació

Massa gent alhora en un mateix espai poden trencar l’equilibri natural i malmetre’l. Dosifica la teva visita en espais naturals, com també el bany en rius i gorgs, i visita’ls durant un temps limitat per deixar descansar la fauna que hi viu. Si pots, visita l’espai fora de les èpoques de sobrefreqüentació, la teva visita segur que serà molt més gratificant.

Burilles

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Burilles

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.